söndag 22 september 2013

Brunkans Honung



Trots mina onda armar satte jag ett surdegsbröd igår kväll på jäsning inför söndagsfrukosten.

Jag bakade mycket bröd när jag var hemma med Lily, testade nya recept och hade mig. Detta med surdeg är riktigt skoj. Hur nu detta kan vara skoj med deg som luktar surt.!?
Men finns det något godare än hembakat surdegsbröd?

Iallafall.
Jag började jobba och lusten försvann.
Då inget surdegsbröd.

Men så hittade jag surdeg i kyldisken när jag var och handlade och tänkte att det där brödet på rågmjöl och honung var ju rätt smaskigt.

Så här kommer det. Ett lite sött bröd med härlig skorpa. Receptet har jag hittat i tidningen BAKA.
Godast med ett tjockt lager smör.

Brunkans Honung

(4 bröd)

1000g Vatten
40 g jäst
1450 g vetemjöl
250g fint rågmjöl
250 g honung
300g vetesurdeg
30 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta sedan degen kraftigt i maskin i 10 min eller för hand om man orkar 15-20 minuter.
Tillsätt saltet.
Arbeta degen ytterligare 5minuter.
Låt degen vila i 1 timme i bunken.
Forma sedan 3-4 bollar och låt dom "spänna" i så lång tid de tar att kolla FB och intagram en sväng.
När du är klar tar du och plattar till varje boll med handloven och viker sedan över sidan mot mitten. Tryck till med handloven igen och vik över resterande sida mot motstående kant.
Hänger ni med?
Rulla till den till en limpa och lägg"vecket" nedåt.

Linda in limpan i en mjölad kökshandduk. Var noga med att vika in kanterna.
Låt jäsa i 2timmar i rumstemperatur eller lägg i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in en plåt längst ner medan ugnen värms upp.

Skåra och mjöla bröden och lägg sedan limporna på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten i ugnen och lägg samtidigt i 2-3 isbitar eller en kopp kallt vatten i plåten längst ner.

Kasta inte in det i botten på ugnen. Det gillar inte ugnen och blir bucklig.
Tro mig.

Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader.
Släpp ut ånga efter 20 minuter och sedan vid behov.
Brödet är klart vid en innertemperatur på 98 grader det tar cirka 35minuter.

Grädda två limpor i taget om du inte har en värsting ugn.
Min pallar bara två.

(Och just det det är att föredra om du har en varmluftsugn)


Lyckostar till familj fick detta till frukost. Nybakat direkt ifrån gallret.

Men inte jag.
Jag gottade mig i en sovmorgon och den slog banne mig högre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar